De Kunstschouw: De laatste kans

KSfilosofen

Onderschrift: Werk van Eveline  van Duyl in de kerk van Noordwelle.

Bij de opening lijkt het nog heel wat zo’n tiendaagse beeldende kunstmanifestatie, maar voor je het weet, loopt de editie 2016 van de Kunstschouw op Schouwen-Duiveland alweer ten einde en moet je benen maken om tenminste nog iets van al die boeiende locaties en presentaties mee te pikken. Dat kan dus nu nog net: vanmiddag en morgen nog de hele dag. Ieder zal zo zijn eigen voorkeuren volgen, maar soms verdient het aanbeveling daar ook eens vanaf te wijken. De ervaring leert dat verwachtingspatronen bij de exposities van De Kunstschouw nogal eens worden doorbroken.

Neem bijvoorbeeld de kerk in Noordwelle. Natuurlijk weten de meeste geïnteresseerden inmiddels wel dat daar én ‘de Hemelse Bank’ van Iris Le Rütte en enkele van haar andere beelden te zien zijn. Echter wie toch deze locatie aandoet, zal hier ook verrast worden door het werk van twee andere kunstenaars: Eveline van Duyl en Anne-Marie van Sprang. Van Duyl laat zich voor haar satirisch installaties inspireren door filosofen. Zij geeft op creatieve wijze haar eigen interpretatie van de denkbeelden van onder meer Foucault, Simone de Beauvoir, Germaine Greer en Emmanuel Levinas. Van Duyl geeft de oudere filosofen vaak een steuntje mee in de vorm van een strijkplank, maar laat de eigentijdse denkers liever op eigen benen staan, al staan ze soms nog wat wankel.

KSAMsprang

Onderschrift: ‘Draadje Doek’ van Anne-Marie van Sprang.

In het achterste deel van de kerk, achter het orgel, heeft Anne-Marie van Sprang de perfecte ruimte voor haar verfijnde beelden, die hoe klein ze ook zijn juist ruimte om zich heen vereisen om optimaal tot hun recht te kunnen komen. Specifieke aandacht verdient de combinatie van twee beeldjes onder de titel ‘Draadje Doek mini’ van kunststof en katoen. Het werk biedt een subtiele impressie van kracht die verscholen zit in kwetsbare mensen. Wie in deze ruimte vertoeft, doet er goed aan ook even achter de deur te kijken. Daar ligt het recent uitgekomen boek met een fraaie impressie van het verdere gevarieerde werk van Anne-Marie van Sprang.

KSpapier

Onderschrift: Papierknipselkunst van Marjolein Koot in Hoeve Batenburg.

In Hoeve Batenburg aan de Kuyerdamse Weg 7 in Ellemeet is Dorien van den Tol er wederom in geslaagd een harmonieuze expositie in te richten met zeer divers werk. Naast haar eigen schilderijen en tekeningen neemt hier de papierknipkunst van Marjolein Koot een prominente plek in. Verder zijn hier kleurrijke, figuratieve schilderijen te zien van Marijke Postma en keramische vazen, schalen en objecten van Esther van Keulen. Carla Schoenmaker laat zich inspireren door de veelzijdige expressie van het menselijk lichaam en weet die vaardig te vertalen in beeldjes van klei, gips, beton en steen.

De Kunstschouw 2016 telt 37 locaties waar in totaal ruim 200 kunstenaars hun werk presenteren. De route door westelijk en midden Schouwen is nog geopend tot en met zondag 19 juni 17.00 uur.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s