Zonnemaire Buitengewoon bestaat nog gewoon

De talentvolle actrice/zangeres Sjaan Duinhoven treedt op tijdens Zonnemaire Buitengewoon.

Nooit meer een festival ‘Zonnemaire Buitengewoon’? Welnee, die rare geruchten verwijst agrarisch/cultureel ondernemer Jaap Verseput resoluut naar het land der fabelen. Misschien heeft hij ooit wel de verzuchting geslaakt dat het tijd werd dat de jonge generatie het stokje van hem ging overnemen, maar voorlopig laat hij toch ook nog graag zelf zijn asem gaan over de organisatie van weer een boerderijfestival Zonnemaire Buitengewoon als vanouds en wel op vrijdagavond 21 en zaterdag 22 en zondag 23 juli 2017. Het gebeurt allemaal op zijn eigen erf aan de Schapenweg 1 in Zonnemaire.

De eerste editie van dit festival was op die gedenkwaardige zondag in juli 1995. In de tussentijd zijn er talloze festivals , feesten, filmavonden, exposities en kunstmanifestaties georganiseerd op en rond de boerderij van Verseput. En nu staat er dus weer een driedaagse editie Zonnemaire Buitengewoon in de steigers met veel theater en muziek (jazz, wereldmuziek, Syrische muziek, optredens van lokale bands). Maar ook met een verrassend onderdeel op de zaterdagmiddag vanaf 14.30 uur: Tegenlicht Meet Up Zonnemaire over ‘De nieuwe ruimte’. De bezoekers worden daar van harte uitgenodigd mee te doen, mee te denken en mee te praten over voedsel en ruimte op Schouwen-Duiveland. Door schaalvergroting en efficiëntere werkmethoden is bijvoorbeeld de schuur op het erf aan de Schapenweg minder bruikbaar. Dat geldt voor circa 60 à 80 van dit soort oudere schuren op Schouwen-Duiveland. Moeten ze een andere bestemming krijgen en wat zouden dan de mogelijkheden zijn? De Meet Up over dit onderwerp biedt  inleidingen, gesprekken, discussies, beeld én muziek en zang van de talentvolle Sjaan Duinhoven, actrice en zangeres en sinds enkele maanden ook de trotse moeder van baby Moos.

De band Treehook brengt een mix van punk, elektronica en stoner.

Zonnemaire Buitengewoon gaat vrijdagavond al van start met optredens van twee lokale bands: Kaviaar en Treehook. Kaviaar, waar Jaap Verseput zelf deel van uit maakt, biedt een naadloze samensmelting van filmbeelden en muziek. Van Treehook valt een mix van punk, elektronica en stoner te verwachten.

Vanaf 17.30 uur zullen zaterdagmiddag ook smakelijk geuren over het erf kringelen, want dan zijn allerlei hapjes verkrijgbaar en verder vult de avond zich met veel muziek  van de band Sarsaria waarin westerse en Syrische muziek samenkomen, van S.T. Cordell met keiharde beats en van DJ Tim Jules.

Zondagmiddag om 13.00 uur gaat het festivalterrein weer open en staan er optredens geprogrammeerd van Theater Headspace met een meditatieve ervaring, een hilarische tocht in ‘Boot’, een dansvoorstelling  en optredens van stuntman Uncle Jefferson. Verder valt er op deze derde festivaldag ook muzikaal ‘van alles’ te beleven. Zo is – evenals enkele jaren geleden- het ensemble Daau uit Antwerpen weer van de partij met een repertoire dat nauwelijk te omschrijven valt, maar dat ontroert, verontrust en verrast. Ook gitarist Bert Dockx van de band Dans Dans speelde al een aantal keer eerder in Zonnemaire. Gitarist en band kunnen hier bogen op een groot aantal fans en zullen wederom verrassen met een repertoire van experimentele jazz en rock.  Met veel trots presenteert Jaap Verseput ook het optreden van Bombino, ofwel: de uit Niger afkomstige Omara Moctar. Bombino groeide op binnen de Toeareg, een nomadische stam uit de Sahara woestijn. Zijn muziek is te omschrijven als ‘desert of Toeareg blues’, waarin traditionele Noord-Afrikaanse muziek samen smelt met psychedelisch gitaarspel. Verder biedt Zonnemaire Buitengewoon op de zondagmiddag ook optredens van trompettist Arthur Flink en zijn band en zogeheten ‘Duo Tonen’ van familie Jansen, the Asses en Bipolair Echo Complex Fase 2. Voor een volledig overzicht zie: http://www.zonnemaire.com

Zowel het vrijdagavondprogramma als de Meet Up zaterdagmiddag zijn gratis toegankelijk. Zaterdag vanaf 17.00 uur, toegangsprijs: 7,50 euro; zondag 15 euro en voor het hele weekend 20 euro.

De FLiNK band rond trompettist Arthur Flink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s