Betje en Sophie bij Zeeuwse Komedie

Annet Minderhout speelt de korte monoloog ‘De Schelp’.

VLISSINGEN – Bij de Zeeuwse Komedie in Vlissingen manifesteren zich deze week twee sterke vrouwen, te weten: Betje en Sophie. Het betreffen een korte solo voorstelling van Annet Minderhout op donderdagavond 28 september in boekhandel ’t Spui aan de Oude Markt in Vlissingen (20.00 uur) en twee reprisevoorstellingen van de succesvolle productie ‘Sophie’ op zaterdag 30 september (19.30 uur) en zondag 1 oktober (14.30 uur) in De Piek in Vlissingen.

In de monoloog van Annet Minderhout draait het om de bekende schrijfster Betje Wolff (1738-1804) Dat meisje had op 17-jarige leeftijd een affaire met een jonge soldaat. Haar naam was toen overigens nog Elizabeth Bekker. Zowel haar ouders als de Vlissingse gemeenschap reageerden ongelooflijk wreed op haar korte samenzijn met deze Waalse vaandrig: een fysiek en mentaal huisarrest. Een huwelijk met predikant Wolff is dan ook zeer waarschijnlijk  afgedwongen, zowel door haar vader in persoon, als door de situatie. Er moest toch een keer getrouwd worden en blijkbaar meldden zich weinig geschikte kandidaten bij deze ‘gevallen’ vrouw.  Elizabeth Bekker keert pas terug in Vlissingen als ze hoort dat daar een nieuw schrijftalent ontdekt is: Coosje Busken, de dochter van de apotheker.  Deze ontmoeting verloopt turbulent, extravagant. En weer wordt ze op het matje geroepen, maar nu laat Betje zich niet meer muilkorven. Speelster Annet Minderhout van de Zeeuwse Komedie brengt haar tot leven in ‘De Schelp’, een korte voorstelling van 12 minuten over genade en onbarmhartigheid. Dit optreden donderdagavond in boekhandel ’t Spui is gratis toegankelijk, maar belangstellenden worden wel verzocht een Bijbel  mee te brengen en zich vooraf aan te melden bij: www.zeeuwsekomedie.nl

Scène uit ‘Sophie’ met Anneke van Jaarsveld (l) en Liesbeth Peters.

Via die website kunnen ook kaarten (à 10 euro) worden besteld voor de reprise voorstellingen zaterdagavond en zondagmiddag van het toneelstuk ‘Sophie’ van Roos Ouwehand onder regie van Marieke van Dijk. Speelster Anneke van Jaarsveld speelt als Sophie twaalf scènes uit haar leven die het foto-album nooit hebben gehaald. Sophie is een bijzondere en gewone vrouw, die ademt, voelt, lijdt, strijd, liefheeft en verandert. Op het schildersdoek deelt zij haar meest geheime, treurige, hoopvolle, angstige, boze en gelukkige momenten. Dat levert een herkenbaar portret in 12 scènes op. De cast bestaat verder uit: Jeffrey Limburg, Liesbeth Peters, Tom Roovers, Herbert Veira, Bob van Schuylenburch, Ron der Schelde en Lotte van der Schelde.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s