Over weggevaagd worden door het zand

Installatie van Leontine Lieffering in ‘De Bewaerschole’. (foto: Bewaerschole).

BURGH-HAAMSTEDE – Onder de titel ‘Nederzetting, door zand geschuurd’ presenteert De Bewaerschole in Burgh-Haamstede vanaf zaterdag 30 juni 2018 een nieuwe installatie van beeldend kunstenaar Leontine Lieffering uit Den Haag. Haar presentatie biedt de poëtische neerslag van een onderzoek naar zandverstuiving en bebouwing op Schouwen-Duiveland. Het vertrekpunt voor haar onderzoek is ‘Onze Lieve Vrouwe op Zee’, een gehucht op Schouwen dat destijds door verstuiving onder het zand verdween.

,,Over dit gehucht in het duingebied is weinig bekend. Het was een bedevaartsoord waarnaar veroordeelden van kleine vergrijpen werden gestuurd’’, laat Lieffering weten. Wat er nog van over is zijn: de bloot gestoven stenen als resten van een fundering, de maat van de bakstenen en een vermoeden van een houten kapel onder dit stenen fundament. Lieffering brengt de geschiedenis van dit gehucht in relatie met het verhaal ‘De vrouw in het zand van Kôbô Abe. In dat verhaal en in de verfilming ervan is de nederzetting in het Japanse duingebied fictief. De film geeft een gedetailleerd beeld van het (over)leven in een zandkuil. In het verhaal bezoekt een insectenkenner een afgelegen gebied van Japan. Wanneer hij de laatste bus naar Tokyo mist, neemt hij de uitnodiging aan om te overnachten bij een vrouw die in een huisje in een zandkuil woont. Hij beseft op dat moment niet dat hij deze plek niet meer zal kunnen verlaten. Het leven in de kuil draait om het voortdurend binnendringende zand: wanneer er niets gebeurt, worden de huizen onder het zand bedolven. ,,De historische gebeurtenis met het gehucht ‘Onze lieve vrouwe op zee’ bracht bij mij de herinnering boven aan de theatervoorstelling die ooit zag op basis van het verhaal vrouw in het zand’’,  vertelt Leontine Lieffering. Volgens haar is er in beide verhalen sprake van het stuiven van zand en de immer herhalende handeling om de plek te behouden. Of zoals de vrouw het zegt: ‘Zand wacht niet op ons’.

Voor Lieffering is dit de derde presentatie in het kader van het meerjarig project ‘Balanceren tussen zoet en zout’ bij De Bewaerschole. Voorafgaand aan de toelichting op ‘Nederzetting, door zand geschuurd’ worden er zaterdagmiddag 30 juni vanaf 14.00 uur eerst twee lezingen gegeven in de Grote Kerk in Haamstede. Bas Arens, duinonderzoeker, gespecialiseerd in verstuivingen, spreekt daar over ‘ronkende wind – rokende duinen’ en Lieffering licht haar project nader toe. Aansluitend is haar installatie te bekijken in De Bewaerschole.

 

2 gedachtes over “Over weggevaagd worden door het zand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s