Van straatschoffie naar zeeheld

Rob van der Meule en Vera de Koster brengen een muzikale smaakmaker voor ‘Michiel de Ruyter, de musical’ tijdens de presentatie in het MuZEEum in Vlissingen. (foto: Peter Kouijzer).

Muziektheater Zeeland (MTZ) brengt zaterdagavond 30 maart in de Schouwburg Middelburg de laatste voorstelling in de opvoeringsreeks van de musical ‘Ciske de Rat’. Alle betrokkenen zullen met warme gevoelens op deze succesvolle productie terug kijken, maar tijd voor een ‘back stage blues’ zullen ze nauwelijks hebben. Een grote nieuwe uitdaging dient zich meteen hierna  aan met de repetities voor de jubileumproductie ‘Michiel de Ruyter, de musical’.

MTZ viert in 2020 het 75-jarig bestaan met deze eigen geschreven musical, die in maart volgend jaar in de grote Zeeuwse theaters wordt opgevoerd. Deze week gaf MTZ een presentatie van de groots opgezette plannen en een heel klein voorproefje van wat het publiek kan verwachten. Dat gebeurde op de meest geschikte plek: In het  Zeeuws Maritiem muZEEum in Vlissingen, waar het leven van Michiel de Ruyter op talrijke manieren wordt verteld en verbeeld.

Rini de Koster, schrijver van het libretto voor ‘Michiel de Ruyter, de musical’ samen met rechts zijn echtgenote en in het midden hun dochter Vera de Koster, die na haar kweekvijver bij MTZ  inmiddels tot professionele musicalzangeres is opgeleid. (foto Peter Kouijzer). 

Het libretto voor de jubileum musical is geschreven door Rini de Koster, die als spelend lid, bestuurslid en productieleider bij MTZ betrokken is. Het verhaal is gebaseerd op historische feiten over de MENS Michiel de Ruyter, een man die gevangen zit tussen het verantwoordelijkheidsgevoel ten opzichte van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden en zijn gezin. De muziek is speciaal gecomponeerd door Hans Laureyn. Hij vond zijn inspiratie hiervoor onder meer in een bezoek aan Chatham waar een van de meest legendarische zeeslagen uit de Nederlandse geschiedenis heeft plaatsgevonden. De spiegel staat centraal in de muziek. De spiegel van het vlaggenschip van de Engelse vloot gold voor Michiel de Ruyter als grootste triomf. In het verhaal van de musical geeft die spiegel ook het begin aan van het onheilspellende einde.

Naast een scheepsterm geldt ‘een spiegel’ ook in de muziek als belangrijke term. In de compositie van Laureyn zal de muziek ook steeds gespiegeld worden op allerlei manieren. Verder laat de componist weten dat de muziek een evenwicht zal bieden tussen enerzijds de ruwheid van de zee en het zeemansleven enerzijds en anderzijds de angst en twijfel bij Michiel. Ook de innerlijke tweestrijd tussen Michiels verantwoordelijkheden om het land te dienen en zijn nood aan rust binnen de familie geldt als belangrijk contrast. De regie wordt gevoerd door Hugo Segers en Iris Veekens zorgt voor de choreografie.

De première van deze grote jubileumproductie staat gepland op 20 maart 2020 in De Mythe in Goes. De kaartverkoop loopt via www.zeelandtheaters.nl en www.muziektheaterzeeland.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s