Uit de goot, in de goot!

Een simpele, alledaagse gebeurtenis, maar genoeg om me een kleine prikkel te geven voor het scenario van een heel kort toneelstukje, of in elk geval van een sketch.

Het verhaaltje begint met een nette, vertrouwen wekkende man die ik met een opschrijfboekje in de hand door onze woonwijk zie lopen. Bij de meeste woningen belt hij aan, maakt aan de deur een praatje en noteert al of niet wat in zijn opschrijfboekje. Genoeg om nieuwsgierig te worden: Wie is die meneer? Wat doet die meneer?  Gelukkig belt hij ook bij ons aan. Die meneer biedt aan de goten voor en achter te komen vegen voor het bescheiden bedrag van 15 euro. Hij doet dat namens een bedrijf met een vertrouwd klinkende naam. Zo vertrouwd dat de suggestie wordt gewekt dat het in onze eigen regio gevestigd is. Nou voor 15 euro schonen goten en  niet zelf de ladder daar voor op te hoeven. Prima! Dus wordt de afspraak gemaakt voor over een week op een ochtend tussen 10.00 en 12.00 uur. Het briefje waarop heel bescheiden de afspraak genoteerd staat, toont dat het vertrouwd klinkende bedrijf toch van wat verderop komt. Ergens uit de buurt van Oeteldonk.

Een week later meldt ruim een uur vroeger dan afgesproken een heel andere man zich met een ferme druk op de bel. ,,Dag mevrouwtje, we komen de goten vegen’’, zegt een boom van een vent, die een veel kleinere man direct opdracht geeft de ladder tegen de gevel te zetten.  Eerst koffie? Nee, ze willen geen koffie, hebben ze net al gedronken. Snel aan de slag en of de poort aan de achterkant direct ook open gezet kan worden, zodat ze ook aan de achterkant aan de slag kunnen. Oké dat doet manlief wel even, al staat hij de slaap nog uit zijn ogen te vegen. ,,Ze zouden toch op z’n vroegst om tien uur komen…..’’, hoor ik wat pruttelen. Prima hoor, jij wilde vooral die goot geveegd hebben, ik ga weer snel door met waar ik mee bezig was.

Veegje voor, veegje achter, zonder tussentijds de ladder te verplaatsen: De goten worden binnen een mum van tijd schoon verklaard, maar…..er is wel iets anders dat besproken moet worden. ,,Roep moeder de vrouw er ook maar eens even bij’’, gebiedt de grote gotenveger. Dat doet vader de man niet, want hij weet hoe vervelend moeder de vrouw het vindt om van achter haar laptop geplukt te worden. ,,Vertel mij maar wat er is’’, verzoekt hij de grote gotenveger. Die laat dat luid en duidelijk weten: ,,Man, man, man, man, man….de goot is schoon, maar aan je dakbeschot moet veel gebeuren. Dat kan het beste maar helemaal vernieuwd worden als je niet wilt dat straks de vogels bij je binnen op zolder zitten. Dat is best een karwei, maar ik kan dat voor je doen, voor pakweg 1000 duizend euro. ,,Oh, even kijken of ik dat in mijn achterzak heb zitten…. . Eh, nee toevallig niet. Wel 15 euro, alsjeblieft en bedankt’’, zegt manlief.

Als de grote gotenveger is vertrokken, treffen we op het terrasje achter twee hoopjes aangekoekte mos en bladeren aan. Die moeten we zelf opruimen. Natuurlijk, voor 15 euro kun je ook niet alles verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s