Het onzegbare en de verontrusting in Ballustrada

Literaire reacties op de actualiteit en op het verleden. Daar pakt het Zeeuws Literair Tijdschrift Ballustrada onder meer mee in het herfst/winter  dubbelnummer. Beginnend bij het verleden: Willem G. Weststeijn vraagt in  de rubriek Taal Ver Taal aandacht voor de Litouwse dichter-schilder en componist Mikalojus Konstantinas Čiurlionis (1875-1911). Het betreft hier een primeur. Voor zover bekend verschenen nooit eerder van deze dichter van het symbolisme vertalingen in het Nederlands.

In de actuele rubriek Laaglandse Poëzie hebben elf dichters gereageerd op het thema ‘Op weg naar het onzegbare’, dat redacteur Van der Veeke hun voorlegde. Alweer: nooit eerder werden zoveel woorden aan het onzegbare gewijd. Ignace Schretlen zorgt op uitnodiging van Ko de Jonge voor beelden in het kader van ‘Laagvliegers’.

Verder gaan drie auteurs in op het huidige politieke klimaat. Niet vanuit een partijpolitieke overtuiging, maar eerder namens een grote verontrusting aangaande het hedendaagse individualisme (te veel of juist te weinig), identiteitspolitiek, dreigende censuur of andere vormen van uitsluiting. Het zijn Jan J.B. Kuipers in zijn vaste rubriek De juiste verkeerde verbanden, columnist vanaf het begin van onze jaartelling Minor en Jeroen Follens met het essay ‘Ultrademocratie’. Van Follens verschijnt deze dagen i.s.m. Uitgeverij Storyland/MaryDes Designs Ltd, Wommelgem ook De treurwilg, een ‘psychologisch drama’.

Opmerkelijk proza komt van onder anderen Johan Everaers met ‘Syndroom’ (dat kan er naast het virus ook nog wel bij), Reinold Widemann, Marloes Matthijssen, Mia Timiaan, Frank Roger en Guido Eekhaut. Yorgos Dalman spreekt zijn liefde uit voor het korte verhaal. En de Ballustrada  correspondent uit Antwerpen bericht vanuit een brandhaard.


‘Losse’ gedichten zijn er van Wiebe Radstake (debuut in Ballustrada), Willem M. Roggeman, Barney Agerbeek, Bert Bevers, Job Degenaar, Pieter Sierdsma, Jabik Veenbaas, Renaat Ramon en Patrick Auwelaert.

Dichter/zanger én schipper Wiebe Radstake in Ballustrada met het onderstaande gedicht:

Josi Marti vliegveld

Vliegveld in de hitte

Mooie douanemeiden

netkousen en baretten

baretten als die van Che

Als je hierin verstrikt raakt

kom je niet weg meer

Land in siësta

na een revolutionaire ochtend

vanavond alles weer hersteld

alles weer normaal

Reclame voor Cola

het rood van de Revolutie

Taxi taxi sir taxi taxi taxi?

Che gue che gue vara vara…

Ballustrada; redactieadres: avdveeke@zeelandnet.nl; los nummer € 12,50, abonnement € 20,–.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s