Ans Schilders als Tante Lena in I.M.

Zeker voor kijkers in Zeeland biedt het zien van enkele scènes in de serie ‘I. M.’ die in deze laatste week van 2020 vier avonden op NPO 1 wordt uitgezonden, een bijzonder leuke herkenning. De rol van Tante Lena daarin wordt gespeeld door Ans Schilders uit Kapelle. Ans, bekend als actrice, regisseuse, tekstschrijfster en cabaretière denkt met veel plezier terug aan de opnamen van ‘I. M.’.

Deze televisieserie is gebaseerd op het gelijknamige boek waarin schrijfster Connie Palmen zelf haar complexe liefdesrelatie met journalist Ischa Meijer beschrijft. De hoofdrollen worden vertolkt door Wende Snijders en Ramsey Nasr. De regie is van Michiel van Erp en Hugo Heinen tekent voor het scenario. De rol van Tante Lena betreft geen figuratie, maar geldt als specifiek personage, een echte rol dus, zij het met een bescheiden aandeel aan tekst.

Op 23 september 2019 ontving Ans een mailtje van castingbureau Oi Mundo met het verzoek in te gaan op de uitnodiging als Tante Lena te figureren in ‘I. M.’. ,,Ik zat daar nog steeds in het bestand nadat ik weleens vaker voor hen had gefigureerd. Nu zochten ze vooral een vrouw van korte gestalte als zus van de moeder van Connie. Bij voorkeur zou ik ook wat in Limburgs dialect moeten kunnen zeggen. Als ik belangstelling had, moest ik maar een passend filmpje insturen’’, memoreert Ans. Zij voelde wel voor deze uitdaging, maar er was haast geboden, want de voorbereiding voor de  eerste opnamen stond al een week later, op 30 september in Amsterdam,  gepland. Dus schoot Rini Schilders als immer enthousiaste echtgenoot op de achtergrond ook direct in actie voor het opnemen en het monteren van het gewenste filmpje.

Bij Oi Mundo waren ze zeer enthousiast met het resultaat en dus toog Ans op die 30ste september vorig jaar naar Amsterdam om daar eerst de passende kleding aangemeten te krijgen en vervolgens naar het dorp Huizen te worden gebracht om daar te overnachten. De volgende dag werden de opnamen gemaakt in een nog zeer authentieke boekwinkel waar Connie wordt geïnterviewd door Ischa. Op de eerste rij zitten haar moeder en Tante Lena duidelijk heel trots te zijn.

,,Ik was onder de indruk van de grote professionaliteit van de hele crew. De cameralieden en de technici toonden zich vakmensen van grote klasse. Het tussentijds volledig wisselen van camerastandpunten ging zo goed georganiseerd dat het in een vloek en een zucht gereed was’’, vertelt Ans. Zij heeft dat in haar loopbaan met rijke ervaringen op dit gebied wel eens anders meegemaakt. Dat geldt ook voor de houding van de tientallen figuranten in deze serie. Ans kan hele verhalen vertellen over hoe opdringerig mensen zich soms kunnen gedragen met zich veel te groot voor te doen, handtekeningen en selfies te vragen. ,,Daar was in dit geval helemaal geen sprake van. Iedereen bleek zich van zijn taak bewust,  hield zich voor de rest heel rustig. Niemand die de echte acteurs onnodig lastig viel.’’

Ook over de opvang van en de catering voor de figuranten is Ans vol lof. We zien haar deze week  in nog enkele volgende scènes. Voor de opnamen daarvan ging zij op 9 oktober 2019 naar het dorp Ankeveen. Daar is zij als Tante Lena betrokken bij een familiemaaltijd met zuurvlees, puree en spruitjes. ,,Ik moest zorgen dat ik tijdens de dialogen van anderen aan tafel zelf steeds die spruitjes zat te eten. Dat lukte wel hoor, al waren ze nog lang niet helemaal gaar’’, grinnikt Ans.  Zij is ook te zien in een scène tijdens de kerstmaaltijd in huize Palmen en daarna nog tijdens een scène in een kerk waar de moeder van Connie meezingt in het kerkkoor. Daarvoor werden de opnamen gemaakt in de basiliek in IJsselstein.

Natuurlijk heeft Ans het eindresultaat  al integraal gezien tijdens de voorpremière van ‘I. M.’ bij Fesitval Film by the Sea in Vlissingen dit jaar. ,,Maar in zo’n zaal word ik snel afgeleid door allerlei kuchjes en geluidjes van andere mensen. Natuurlijk neem ik deze week alle afleveringen nu thuis op om ze in alle rust hier te kunnen bekijken.’’

Nazit na de eerste opnamen in Huizen. Ans als Tante Lena (r) en links Wende Snijders als Connie Palmen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s