Voorstelling over liefde in macabere omgeving

Aan het prille begin van 2021 kijken velen verlangend uit naar het moment dat de theaters hun deuren weer mogen openen na de huidige lockdown wegens corona. Acteur Bram Kwekkenboom en tekstschrijver Rens Schot in Zeeland hebben hun hoop erop gevestigd dat dit vanaf woensdag 20 januari het geval zal zijn. Vanaf die dag hopen zij de theatervoorstelling ‘Naar Vuurland’ vier dagen achtereen te kunnen opvoeren in Schouwburg De Mythe in Goes, het Scheldetheater in Terneuzen en in de Schouwburg Middelburg.

‘Naar Vuurland’ is gebaseerd op de roman ‘Vuurland’ van de Zeeuwse schrijver, dichter, journalist Andreas Oosthoek, geboren in 1942 in Nieuwdorp. De auteur was dus nog maar een kleuter aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Jaren later werd hij tijdens zijn militaire diensttijd  geconfronteerd met de gruwelijke gevolgen van oorlogsgeweld. Tussen 1951 en 1972 verrichtte een kleine groep Nederlandse dienstplichtige bij de Dienst Berging en Identificatie uiterst zwaar werk. Hun taak was de lichamelijke overschotten van gesneuvelden en geliquideerde nopgraven,  identificeren en alsnog overdragen aan de nabestaanden. Andreas Oosthoek was een van deze jonge soldaten. In roman vertelt hij een verzwegen verhaal over een nagenoeg onbekend hoofdstuk uit de Nederlandse en met name Zeeuwse geschiedenis. De roman ‘Vuurland’ is uitgebracht door uitgeverij Cossee.

Rens Schot, samen met Bram Kwekkeboom initiatiefnemer van de Stichting Valreep i.o. vroeg Oosthoek toestemming ‘Vuurland’ als basis te gebruiken voor een theatervoorstelling. De auteur stemde toe en blijf enthousiast nadat hij een allereerste versie van het script van Rens Schot gelezen had. De regie is in handen van Stefan Perceval en het spel wordt uitgevoerd door Bram Kwekkeboom. De samenwerking tussen regisseur en acteur heeft in het verleden al geleid tot de voorstellingen ‘Coupure’ en ‘De Rietdekker’.

Het verhaal gaat over Alain Leonard van der Wende, 24 jaar oud, geboren en getogen in de provincie Zeeland, wordt overgeplaatst naar de Dienst Berging en Identificatie. Hij geeft daar leiding aan een dozijn jonge dienstplichtigen, dat zorg draagt voor het identificeren van gesneuvelde soldaten  uit de Tweede Wereldoorlog: zowel aan Duitse als aan geallieerde zijde. Het is geen aangenaam karwei: sommige lichamen zijn nog in takt, andere zijn nauwelijks nog als zodanig te herkennen.

In het kader van de Wiedergutmachung bezoekt een groep Duitse jongeren de begraafplaats waar ‘onbekende soldaten’ hun laatste rustplaats krijgen. Een van deze scholieren,  Manfred , vraagt Alain van der Wende om uit te zoeken hoe zijn vader, Dieter Hanau, commandant van ‘Fidelio’, onderdeel van de vesting Walcheren, in november 1944 aan zijn eind is gekomen. Gedood door de geallieerden, of neergeschoten door een kameraad ?  Heldendood  of lafhartig verraad ?

Manfred raakt onder de indruk van de oudere officier, Alain op zijn beurt wordt aangetrokken tot de onschuld van de jeugd.  Is hun verhouding  er een van begeerte of van  bescherming. Van vrijheid of bezit?

De opvoeringen van ‘Naar Vuurland’ staan gepland op: wo. 21 jan., De Mythe in Goes; do. 21 jan. Scheldetheater Terneuzen; vr. 22 en za. 23 januari Schouwburg Middelburg. Alle voorstellingen beginnen om 20.00 uur. Reserveren via: www.zeelandtheaters.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s