Niet te eten! Voedsel in de kunst

‘Zittende vrouw met vishoed’ van Picasso, ‘Oude vrouw die eieren bakt’ van Velázquez, ‘Het Melkmeisje’ van Vermeer, ‘Rode Poon’ van Monet, ‘Geslachte os’ van Rembrandt, ‘Appels’ van Cézanne,  Bananen van Andy Warhol, Wayne Thiebaud en Maurizio Cattelan en een ‘Pindakaasvloer’ van Wim T. Schippers. Het zijn slechts enkele voorbeelden hoe voedsel beeldend kunstenaars vaak kan inspireren. Voedsel in de kunst is niet te eten, maar je kunt er wel van genieten.

Die boodschap lijkt de organisatie van de Kinderkunstweek Zeeland duidelijk te willen overbrengen op de doelgroep: Schoolkinderen van groep 1 t/m 8, in regulier en speciaal onderwijs. Het betreft een jaarlijks terugkerende lange week in het voorjaar. Scholen worden uitgenodigd om mee te doen en hun leerlingen de laten kennismaken met moderne en hedendaagse kunst. Dit jaar wordt de Kinderkunstweek Zeeland voor de tiende keer gehouden van 3 t/m 14 maart. Het thema is: ‘Niet te eten! Voedsel in de kunst. Een kleine honderd scholen in Zeeland doen mee.

Deze tiende editie wordt wat anders uitgevoerd dan voorgaande jaren, want corona vergt aanpassingen en dus is er dit keer een interactieve manier gevonden om kinderen met beeldende kunst in aanraking te brengen. Nieuw dit jaar is het Digitale Leslokaal, waar voor leerkrachten 55 lessen ‘kijken naar kunst’ klaarstaan die een heel jaar beschikbaar blijven. Een deel van dit leslokaal op de website is toegankelijk voor iedereen, zodat ouders met hun kinderen ook thuis aan de slag kunnen met kinderkunstopdrachten.

De Belgische kunstenaar Kasper De Vos tekent voor het specifieke kunstwerk van deze tiende Kinderkunstweek. Onder de titel ‘Het Ei van RA’ maakte hij klein formaat van zijn grote, gelijknamige sculptuur. Kinderen van de deelnemende scholen kunnen een gesigneerd exemplaar kopen voor 10 euro.

Leerkrachten kunnen weer gebruik maken van een ‘Ideeënboek’ met verwerkingsopdrachten en achtergrondinformatie. Dit creatieve en mooi vorm gegeven boek is samengesteld door Marja Geerse en Martien Luteijn. Zij tonen op talrijke manieren hoe mooi en leuk ‘voedsel in de kunst’ kan zijn. Bovendien bevat het boek allerlei wetenswaardigheden over beroemde beeldend kunstenaars. Informatie, die niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen prettige leesvoer biedt.

 Nadere info: www.kinderkunstweek.nl

Een gedachte over “Niet te eten! Voedsel in de kunst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s