Het zal toch niet: JA21? Nee! Nee! Nee!

Al twee nachten lig ik woelend in m’n bed het nieuwe kabinet te formeren. Natuurlijk: het bed is niet de juiste plek en ik ben zeker niet de aangewezen persoon voor deze geweldige uitdaging. Wie luistert er nou naar mij?

Toch lijkt het wel een soort dwangneurose waardoor ik ben overvallen. De beklemmende angst over hoe het mis kan gaan met die formatie houdt me in de greep. De winst van Forum voor Democratie (FvD) en vooral de entree van JA21 met 3 zetels in de Tweede Kamer doet me het koude zweet uitbreken. Dat het rechts populisme groeit binnen de Nederlandse samenleving is wel bekend, maar van enig enthousiasme om met andere partijen mee te regeren was bij die rechts extreme groeperingen tot nu toe geen sprake. Maar JA21 staat wel te trappelen en koketteert nadrukkelijk met zijn acht zetels in de Eerste Kamer om zich extra aantrekkelijk te maken als deelnemer in het kabinet.

Dus vanuit het schrikbeeld dat dit zou kunnen gebeuren, ben ik me er maar mee gaan bemoeien en lig ik dus ’s nachts woelend te formeren.  Dat doe ik met alle begrip voor de huidige dilemma’s van VVD en D’66. Met het CDA erbij zouden ze 73 zetels hebben. Dat is nog geen meerderheid. Bovendien wordt dat nog een hele toer, want  het CDA lijkt liever wonden te likken dan weer vier jaar aan te schuiven.  De ChristenUnie wil wel, maar daar voelt D’66 niks voor, want dan maakt de Euthanasiewet voorlopig weer geen kans. De problemen die samenwerking met een van de linkse partijen (PvdA, GroenLinks, SP) met zich meebrengt, zijn genoegzaam bekend. Daar zou dus minstens een breekijzer aan te pas moeten komen.

En daarom…..is het gevaar van een uitnodiging aan JA21 niet ondenkbaar. Al zou je toch van fatsoenlijke staatslieden als Mark Rutte en Sigrid Kaag (of je nou wel of niet van hun kleur bent) mogen verwachten dat ze niet in zee gaan met lieden die kort geleden nog heulden met Baudet en die bootvluchtelingen betitelen als ‘Dobbernegers’? Ja, tuurlijk, ik weet het: JA21-lid Annabel Nanninga gebruikte dat woord in een column en daarin mag je altijd overdrijven. Ik zal de laatste zijn die dat zal bestrijden. Maar……er zijn duistere zaken in het menselijk bestaan, die geen satire verdragen. Al die duizenden en duizenden verdronken mensen, wiens lijken op de bodem van de Middellandse Zee liggen te vergaan en waar straks weer luxe cruiseschepen overheen varen….. Om die nou schamper als ‘Dobbernegers’ te betitelen? Laat Nanninga haar gang gaan, maar laten Rutte en Kaag haar en haar club nou niet uitnodigen voor formatiebesprekingen. Dan heb ik echt een betere oplossing voor een fatsoenlijke, solide formatie waarin klimaat, migratie, zorg, inkomensongelijkheid, economie, woningbouw volop aandacht krijgen. Daar wil ik wel voor uit m’n bed komen. Als ze zouden willen luisteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s