Marijke voor het laatst in de hoofdrol

Vrolijk veert ze overeind en roept dat er straks een feest georganiseerd moet worden waarvoor alle lieve en fijne mensen uitgenodigd moeten worden. Niet per se alleen familie en vaste vrienden, maar echt alle lieve mensen die we kennen in ons leven. Dit betreft een fragment in het toneelstuk ‘De Eetkamer’ van auteur A. R. Gurney jr. Die specifieke scène heb ik de afgelopen dagen steeds weer in gedachten als eerbetoon aan Marijke Reuser (1945-2021). Zij is zondag 21 maart overleden en vandaag (vrijdag 26 maart) wordt afscheid van haar genomen door een kleine, warme kring van familie en vrienden. Een besloten kring, wegens corona, geen groots feest met ‘alle lieve mensen’ die in Marijkes leven een rol hebben gespeeld. Dat zijn er heel veel.

Zelf zal ik  me Marijke blijven herinneren als een enthousiaste, humorvolle en bevlogen vrouw. Een ambitieus theaterdier, die velen in haar kielzog wist mee te krijgen. In die genoemde ‘Eetkamer’ getuigde ze destijds van haar sprankelend spel. Bij een latere versie van deze komedie voerde zij met evenveel sprankeling de regie.

Marijke is jarenlang met volle overgave bezig geweest met theater. In Zeeland is zij actief geweest bij diverse toneelverenigingen (Theatergroep Zierik, De Zeeuwse Komedie, Toneelvereniging Pauze) en in diverse samenwerkingsprojecten. Ook maakte zij onder de koepel van haar eigen theatergroep Las Malas enkele mooie producties.  Marijke wist ons als toeschouwers altijd te verrassen met spel, regie én met eigen teksten en visuele vondsten. En naast de talrijke voorstellingen, was er altijd ‘de nazit’ in de breedste zin van het woord. Die ‘nazit’ betreft niet alleen het napraten na een voorstelling, maar alle contacten en de fijne gesprekken over het maken van theater. Marijke getuigde altijd eerlijk van haar persoonlijke smaak, maar liet daarin ook immer ruimte voor de mening van anderen. Haar levenslust spatte er altijd vanaf en werkte aanstekelijk.

Vandaag staat Marijke voor het laatst in de hoofdrol binnen een besloten kring, maar op de achtergrond klinkt het enorm krachtige applaus dat ze in haar leven heeft vergaard. Het grote feest met ‘alle lieve mensen’ kan niet plaatsvinden, maar Marijke zal in hun gedachten nog heel lang voortleven en daarbij een warme glimlach én een traan aan gemis achterlaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s