Ballustrada, 35 jaar: Uitzonderlijk! Opmerkelijk!

Het zette kwaad bloed bij de redactie toen de Provincie tien jaar geleden besloot de subsidie voor het Zeeuws literair tijdschrift Ballustrada stop te zetten. Zulke vrolijke Fransen toonden de redactieleden zich toch al niet. Cynisme en ironie waren altijd trefwoorden die beter bij hen pasten. Dat was in 1986 zo en dat geldt in feite nu bij het 35 jarig jubileum van het blad nog steeds. Toch moet gezegd dat er wat dieper onder de oppervlakte ook best humor schuilt. Al wordt dit bij voorkeur nog steeds met venijn en tegendraadsheid afgedekt.

Ballustrada, 35 jaar. Het jubileum wordt gevierd met een feestelijke uitgave waarin de eigen geschiedenis van dit periodiek centraal staat. Hoewel de verbittering over dat stopzetten van de provinciale subsidie nog steeds voort leeft, constateert de redactie vol trots dat het vooral heel uitzonderlijk mag heten dat Ballustrada de provinciale overheid helemaal niet nodig heeft. Dankzij de steun van abonnees, de Vrienden van Ballustrada en acties van solidaire kunstenaars kon het blad tot nu toe overleven.

Een jubileum van 35 jaar acht de redactie zelf ook opmerkelijk daar de gemiddelde levensduur van een literair tijdschrift volgens haar  meestal in dagen en niet in jaren wordt uitgedrukt. Die lange levensduur wordt naast de steun van de lezers en medewerkers (altijd belangeloos) vooral ook toegeschreven aan het dwarse karakter van het tijdschrift. ,,Al sinds de aanvang staat het garant voor eigenzinnige literaire en politiek-maatschappelijke opvattingen. De redactie heeft altijd min of meer als anarchistisch collectief gefunctioneerd: taakgericht en in vrijheid. De minimale eis was en is dat een redactie bezeten van literatuur moet zijn’’, aldus het begeleidend persbericht bij dit jubileumnummer.

De huidige redactie bestaat uit: André van der Veeke, Jan J. B. Kuipers, Johan Everaers en Ko de Jonge. Eerstgenoemde nam eind 1986 het initiatief tot oprichting van het blad. ,,Hoe naïef en vol hoop waren we toen en overigens: ook venijnig al’’, constateert hij in het voorwoord.  In zijn terugblik ‘Door de eeuwen heen’, vertelt Van der Veeke over hoe de naam van het blad  is ontstaan. Voorstellen  als De Beuk, Bunker, Laagland, De Witte Luis deden de harten niet sneller kloppen. De aanblik van het ferme balkon bij de flatwoning waar drie mannen van die eerste redactie toen bijeen waren, leidde naar het woord ‘balustrade’, maar besloten werd dat ‘op te leuken’ met een quasi-Italiaanse verhaspeling  tot ‘BALLUSTRADA’.  Al lijkt de omschrijving ‘op te leuken’ weinig passend bij de redacties ‘door de eeuwen heen’.

Het jubileumnummer mag met recht ‘een feestelijke uitgave’ worden genoemd met anekdotes en literaire onderwerpen en tal van terugblikken. In het hart van het ruim 100 pagina’s tellende blad is uit de eerste jaargang een compilatie samengesteld van gedichten, artikelen en mail-art bijdragen. Om de terugblik compleet te maken is zelfs de originele centerfold aanwezig die beeldend kunstenaar Jan Verschoore destijds maakte, zij het op een iets kleine formaat.

Het laatste artikel in de uitgave onder de titel ‘De worsteling naar boven 35 jaar Ballustrada’ is van Wim van Til. Hij sluit af met een juichkreet: ,,Ballustrada leeft, beweegt en stroomt door naar de top tien van langst levende  gedrukte literaire bladen. Van harte hiep hiep!’’  Dit sluit aan op het besluit van de redactie zelf: ‘Doorgaan tot het einde der tijden’.

Foto-onderschrift: redactie van Ballustrade vlnr. Johan Everaers, André van der Veeke, Jan J. B. Kuipers, Ko de Jonge. (foto: Heleen Dekker).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s