Laatste Ambitie/Nieuwe Ambitie

Ambitie

Onderschrift: Scène uit ‘Slaapkamerverhalen’ met Jeanne de Winter en Evert Driessen

,,Laten we opnieuw beginnen, vanaf het moment dat het nog goed was!. Maar wanneer was dat?’’  Dat blijkt een moeilijke vraag en de zoektocht naar dat goede moment levert een van de betere scènes op in de montage-voorstelling ‘Slaapkamerverhalen’ van de elf tweedejaarscursisten van De Ambitie.  Zij rondden het afgelopen weekend  in het Vestzaktheater in Vlissingen met deze productie hun opleiding aan de Amateurtheaterschool af.

Het betreft‘ de laatste Ambitie’ onder de koepel van het Zeeuws Centrum voor het Amateurtheater (ZCA). Wegens het wegvallen van de structurele subsidie van de Provincie heeft het ZCA deze opleiding moeten prijsgeven. Een opleiding die meer dan 25 jaar lang steeds weer nieuw opgeleide amateurtoneelspelers afleverde.

In ‘Slaapkamerverhalen’ zitten vijf verschillende situaties verweven. Regisseur en samensteller Jora Möhlmann gebruikte er teksten van Buitenkunst voor. De voorstelling begint dynamisch met een mooie bewegingschoreografie als een soort trailer van wat komen gaat. Möhlmann heeft de  mogelijkheden die de gemêleerde cast biedt, goed gebruikt om een inkijkje te bieden in relaties in verschillende fasen van het leven. Zo vertederen Pepijn de Jonge en Andrea Dekker als de jongen en het meisje die elkaar voor het eerst in bed ‘verkennen’. Het pas getrouwde stel gespeeld door Joris Alloing en Jacqueline Haver is al een stapje verder in de tijd. Bij hen dient het nageslacht zich aan. Jammer voor de spelers is dat in deze scènes de teksten dramaturgisch nogal te kort schieten en er nauwelijks sprake is van een ontwikkeling. Dan kunnen Jeffrey Limburg en Melinda Chermin speltechnisch veel beter uit de voeten met hun emotionele scènes. Hij besluit haar te verlaten, zij worstelt met haar verdriet, hij vindt toch niet wat hij zoekt en komt terug, maar kunnen ze nog opnieuw beginnen? Voor dat andere stel, gespeeld door Evert Driessen en Jeanne de Winter lijkt een nieuw begin er zeker niet meer in te zitten. Zij weten de schrijnende pijn heel aardig voelbaar te maken. Bovendien levert dit verhaal een heerlijk beeld op van de man die vertrekt met de ficus.  Onder het motto ‘loslaten is ook een kunst’ is de zaal getuige van hoe ouders kunnen worstelen met een opgroeiende tienerdochter, een rol die  lekker pittig  en verrassend wordt vertolkt door Jeanette Verhoole. De ouders krijgen door Marie-Louise Fliers Paulissen en Stijn de Roo de juiste inkleuring.

Het slotbeeld van ‘slaapkamerverhalen’ levert evenals het begin weer een heel mooi collectief plaatje op. Dat doet nog eens extra beseffen dat er met het afstoten van Amateurtheaterschool De Ambitie door het ZCA  weer iets kostbaars verloren is gegaan als gevolg van de bezuinigingen op amateurkunst.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ‘De Ambitie’ in aangepaste versie een volgend leven krijgt met de tweejarige spelcursussen voor volwassenen die voortaan door de Jeugdtheaterschool Zeeland (JTSZ)  worden gegeven. Een eerste cursusjaar heeft het afgelopen seizoen al gedraaid in Goes. Deze cursisten gaven zaterdagavond in Podium ’t Beest een eerste korte presentatie. Thema van hun optreden was ‘waardevol’.   Aan de hand van meegebrachte voorwerpen speelden zij scènes waarin dat waardevolle werd getoond. Het resultaat: gevarieerde scenes van stil en ingetogen, naar heel actief en fysiek spel.  ZCA-bestuurslid Ineke van Doormaal ging er een kijkje nemen en  constateerde: ,,Er werd goed samen gespeeld, de spelers hadden plezier met elkaar, het improviseren ging ook tijdens de voorstelling nog door (een van de speelsters was haar stem kwijt, de anderen vingen dat goed op). Er bleek ook een zangtalent bij te zitten die het geheel mooi kon afronden.’’

In het najaar begint bij de Jeugdtheaterschool Zeeland weer een nieuwe eerstejaarscursus van ‘De Ambitie nieuwe stijl’ en gaan de huidige eerstejaarsleerlingen hun tweede jaar in met nog een cursusblok ‘Teksttoneel’ om aansluitend met elkaar een productie te maken. Nadere informatie: www.jeugdtheaterschoolzeeland.nl

2 gedachtes over “Laatste Ambitie/Nieuwe Ambitie

Plaats een reactie