Fijn geschenkje van fiZi

Onderschrift: Florence Pugh als Katherine in ‘Lady Macbeth’. 

Wat een fijn geschenkje van filmtheater fiZi in Zierikzee was dat dinsdag om er in de voor-première – twee dagen voor de landelijke release – al de imponerende film ‘Lady Macbeth’ te kunnen zien. De voorstelling bood hiermee een extra mooie seizoenafsluiting van de literaire filmvertoningen op de dinsdagmiddag in fiZi onder leiding van Conny Steenman-Marcusse. Overigens blijft ‘Lady Macbeth’ natuurlijk even mooi ook als deze film vanaf morgen in veel meer bioscopen in ons land te zien zal zijn. Bovendien kan dat ook nog een keer in fiZi: op zaterdagavond 15 april, aanvang 20.00 uur. Een aanrader mijnerzijds, dat zal inmiddels duidelijk zijn.

Waarom een aanrader? Kort samengevat: door de mooie beelden, het indrukwekkende spel, de spanning van het verhaal,  de subtiele wijze waarop het verhaal wordt verteld en de voortdurende verrassingen die je als toeschouwer krijgt te verwerken. Om  mogelijke verwarring over de titel te voorkomen: het verhaal heeft niets te maken met de bekende tragedie ‘Macbeth’ van William Shakespeare. Het betreft een film gebaseerd op de Russische roman ‘Lady Macbeth uit het district Mtsenk’ van Nikolaj Leskovs. Het shakesperiaanse zit in het feit dat de meedogenloze ambitie van Katherine, hoofdpersoon in de film, vergelijkbaar is met die van Lady Macbeth. Regisseur William Oldroy verplaatste het verhaal, dat zich afspeelt in de helft van de 19e eeuw,  van Rusland naar Engeland. Daar in Nothumberland wordt de 19-jarige Katherine uitgehuwelijkt aan een oudere, norse man die haar vernedert en van haar eist dat ze haar leven binnenshuis doorbrengt. Katherine is rebels en zoekt haar heil bij de stoere stalknecht Sebastian. In de VPRO-gids wordt het verhaal omschreven als ‘een donker-feministische film’. Regisseur Oldroyd benadrukt in een interview dat de verrassing van dit verhaal vooral zit in het feit dat een vrouw rond 1850 zo niets ontziend voor zichzelf kiest, gedreven door haar seksuele driften en verstikkende liefde. ,,Anno 2017 zou dat wellicht wat begrijpelijker zijn, maar in de 19e eeuw  schikten vrouwen zich in hun lot of pleegden zelfmoord’’, aldus Oldroyd.

Onderschrift: Regisseur William Oldroyd.

De regisseur heeft met zijn keus voor blanke en donkere acteurs een extra laag aan het verhaal toegevoegd. Het gaat in deze film niet alleen om wraak en seks, maar ook om rassenverschil in Engeland anno 1850. Oldroyd had een uitstekende cast tot zijn beschikking om deze film te maken. Florence Pugh zet met haar wellustig lichaam, ingesnoerd in strakke baleinen, een prachtige Kathrine neer. Aanvankelijk wil je als toeschouwer geruime tijd met haar handelwijze mee gaan, maar langzaam voel je de omslag in jezelf en weet je dat je redelijkerwijs afstand van haar moet nemen, omdat er grenzen worden overschreden.  Verder worden er mooie rollen vertolkt door onder meer Cosmo Jarvis (Sebastian) en Naomi Ackie (Anna). Een aanrader deze film. Of had ik dat al gezegd?

Zaterdag 15 april, 20.00 uur nog in fiZi Zierikzee: www.fizi.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s