Wiebe en consorten in de startblokken

Bijna tijd voor afvaart project ‘Muziek in de zeilen’

Nog amper twee dagen en de tros van De Stoere Eenvoud wordt donderdagavond in de Nieuwe Haven in Zierikzee los gesmeten voor het project ‘Muziek in de zeilen’:  Een muzikale vaartocht meanderend door Nederland naar West-Terschelling. Muzikant en zeeman Wiebe Radstake laat weten dat hij samen met zijn Zeeuwse muzikale vrienden in de startblokken staat om deze bijzondere tiendaagse trektocht aan te gaan.

Na maandenlange voorbereidingen is het tijd om aan boord te gaan, de muziekinstrumenten uit te pakken en de zeilen te zetten. ,,De afgelopen week hebben try outs gedaan in Brussel met dichter Jan Ducheyne, in Ruigoord en in Schiedam en Middelburg met de band Rommelhond’’, zegt Wiebe. Hij constateert dat het rommelig is en dat het alle kanten op gaat, dat het nu al schuurt en druist. ,,Wat moet dat niet worden na een week met elkaar op een schip?’’, vraagt hij zich af. De muzikanten met wie hij op reis gaat, zijn Stefan Fokker op bas, dwarsfluit en sax, Nathanael Boelen op contrabas, Olaf Willemse op drums, Frans Blanker op piano en sax, Chris Collier op gitaar, Frans Friederich op trompet, Tjalle Gallema op cello,  Erik van de Berge op gitaar, Max Swagenmakers op viool en Frank P. Jef Mercelis en Teuk Henri samen met Jan Ducheyne als ‘Noodzakelijk kwaad’.

,,Natuurlijk zijn we niet altijd samen aan boord. Dat is nomaden eigen: soms zal iemand invoegen en dan weer van boord gaan. Maar juist hierdoor ontstaat een grote wisselwerking tussen de muzikanten’’, zegt Wiebe. De crew bestaat verder uit Nadine en Suzan, die gaan koken, Jan, Joris en Wiebe nemen het nautische deel van de reis op zich en Marie Sarah reist mee om te filmen, want het is de bedoeling dat er na afloop een documentaire over deze muzikale vaartocht wordt uitgebracht.

Het geplande vaarschema ziet er als volgt uit:

Donderdag middag 6 Juni rond 17 uur komt de Stoere Eenvoud gevaren door Roy, Jan Joris en Wiebe aan in Zierikzee om daar bij Café de Biet na een welkomswoord van wethouder Jacqueline van Burg de muzikanten van Morjak te verwelkomen, een aantal nummers te spelen en de zeilen te zetten richting de Krammer sluizen. Kijken en luisteren kan  vanaf het terras van de Biet aan de Nieuwe Haven Zierikzee en daarna kunnen schip en bemanning uitgezwaaid worden.

Vrijdag 7 Juni  zeilen naar Dordrecht om daar een last minute optreden te doen bij de kunstenaars broedplaats DS17, dit vanaf 20 uur in de avond.

Zaterdag 8 juni in de ochtend vertrek naar Rotterdam om het schip aan te leggen bij het lichtschip V11 in de Leuvehaven. Vanaf de Stoere Eenvoud zal het terras van V11 rond 16:00 worden toegezongen.

Zondag 9 juni varen naar Gouda door om daar in het havencafe Ijsselhuis aan de haven te spelen rond 15:00 in de middag. Daar zal ook Jan Ducheyne en het noodzakelijk kwaad zich bij de muzikanten voegen.

Maandag  10 juni varen van Gouda naar Haarlem om in de avond een optreden in de Pletterij te doen: De bandleden lopen eerst van het schip al spelende daar heen en gaan dan binnen een groots optreden verzorgen.

Dinsdag 11 juni oversteek naar Noorderlicht cafe Amsterdam op de NDSM werf om daar aan het eind van de middag op het terras te spelen.

Woensdag 12 juni  is een lange zeildag naar Makkum waar de band aan dek een kort optreden zal geven.

Donderdag 13 juni aankomst op West Terschelling om in de haven een optreden te doen en de dag daarna natuurlijk Oerol festival.

,,Ik hoop zoveel mogelijk van jullie te zien, aankomende week. Tot snel!’’, luidt de oproep van Wiebe Radstake, schipper van de Stoere Eenvoud en zanger van de band Morjak.

https://www.youtube.com/watch?v=56M-3pD2EOo&t=11s

Plaats een reactie