Schouws Kamerkoor geïnspireerd door Franz Liszt

De stichting Vrienden van de Adriaanskerk opent op zaterdag 1 april de  jaarlijkse concertenreeks in de Adriaanskerk in Dreischor met een bijzonder Passieconcert, aanvang 16.00 uur.  Het Schouws Kamerkoor,  onder leiding van dirigent Wim Boe, r heeft zich laten inspireren door Franz List voor de uitvoering van ‘Via Crucis’ van Franz Liszt.

Verder zal veelzijdig kunstenaar Willem Hesseling  aan de hand van zijn 14 geschilderde Kruiswegstaties, die hij in 2011 maakte,  een en ander  vertellen en tonen. Het betreft werk dat al geëxposeerd is in Nederland, Duitsland, België en Zwitserland. Willem Hesseling woont in Dreischor waar hij ook zijn atelier heeft.

Wat betreft het passieconcert mag geconstateerd worden dat niemand het lijden en sterven zo in de muziek heeft weten uit te beelden als Franz Liszt.

In 14 zogenaamde staties in grote verstilling weet hij de luisteraar te raken en ons mee te nemen in het lijdensverhaal. Sobere, serene, muziek uit te voeren door zangsolisten, koor en piano.

Juist door die soberheid wordt door de componist ongelooflijk veel uitgedrukt. Hij laat alle romantische versiering weg om zo door te dringen in de essentie van het verhaal, waardoor hij voor zijn tijd een nieuwe weg in slaat: modern en aangrijpend.

Via Crucis (kruisweg) is iets katholieks, maar het lijdensverhaal is universeel.

Franz Liszt gebruikt in zijn staties bijbelcitaten, liederen uit de R.K.liturgie en koralen uit de Lutherse kerk. Zo hoor je o.a. in een bewerking het bekende koraal: O Haupt voll Blut und Wunden van J.S.Bach.

Juist in de Adriaanskerk met zijn bijzondere akoestiek komt zijn werk goed tot zijn recht.

Vóór de pauze brengt het Schouws Kamerkoor werken uit de Renesaissance  periode van beroemde componisten uit de 16 en 17e eeuw. Aanvang 16.00 uur, toegang € 10,– inclusief koffie.

foto: Een van de Kruiswegstaties geschilderd door Willem Hesseling.

Plaats een reactie