MuZiZee biedt sfeer, verbinding en passie

Het is snel gezegd: ‘Een Nieuwjaarsconcert door een Projectorkest’. Het realiseren vergt wat meer tijd en de impact verdient het om even langer bij stil te staan. In dit geval gaat het om het initiatief van de Stichting MuZiZee om met 45 muzikanten uit Schouwen-Duiveland en enkelen van De Bevelanden en Walcheren in een eenmalige samenstelling een orkest te vormen en daar op Nieuwjaarsdag een concert mee te geven in de Adriaanskerk in Dreischor.

Het blijkt een initiatief dat in samenwerking met de Stichting Vrienden van de Adriaanskerk resulteerde in een evenement dat deze eerste dag van 2024 – voor wie erbij was – een omlijsting met troost en hoop bood. Zonder in bombastische superlatieven uit te barsten, mag geconstateerd worden dat er voor dit Nieuwjaarsconcert keihard is gewerkt om het publiek te onthalen op een festijn dat bruiste van sfeer, verbinding en passie.

Dat gaat natuurlijk in de eerste plaats over de muziek, uitgevoerd door mensen die getuigen van grote inzet voor hun hobby en over een doordacht samengesteld programma met voor een breed publiek toegankelijke composities. Maar ook over de dresscode van de orkestleden blijkt te zijn nagedacht. En dan is er de smaakvolle inrichting van de monumentale kerk, die ook niet in een handomdraai gerealiseerd zal zijn.

Het festijn getuigt van gevoel voor show en gastvrijheid: de bonbons die geserveerd worden tijdens het spelen van ‘Wiener Bonbons’ van Johann Strauss jr.,  de verrassend speelse orgelcomposities door Marien Stouten, de solo prestatie van Jos Otte op de xylofoon, de muzikale grapjes met de zogeheten knalstok tijdens de Champagner Polka en het uitstekende getimede ontkurken van de fles met goudbubbels. Het publiek wordt er vrolijk van en ook de orkestleden genieten zichtbaar van dit optreden. Er worden geen doekjes om gewonden dat het instuderen niet altijd van een leien dakje is gegaan. ,,Ik ben weleens boos geweest’’, erkent dirigent Jaap Everwijn. Maar hij én de muzikanten weten dat er best veel voor komt kijken om als tijdelijk projectorkest in enkele weken tijd een eenheid te kunnen vormen.  Zonder het nemen van soms lastige hobbels valt dat resultaat niet te bereiken.

Tot slot zijn er dankwoorden van MuZiZee-voorzitter Jolanda den Boer, dirigent Jaap Everwijn, voorzitter Willem Hesseling van de Adriaanskerk, een muzikale toegift (Libera uit La Traviata), oliebollen en mousserende wijn. En dat alles op een mooi, klein dorp als Dreischor.

Foto-onderschrift: Orkest en solist Jos Otte tijdens de uitvoering van ‘Souvenir de Cirque Renz’.

Een gedachte over “MuZiZee biedt sfeer, verbinding en passie

Plaats een reactie