Filmmaker Erik de Bruyn gaat ook produceren

Upstream Film en TV is de naam van het kleine productiebedrijf dat de van oorsprong Zeeuwse filmmaker Erik de Bruyn recent heeft opgericht. Het bedrijf is gevestigd op Schouwen-Duiveland en richt zich vooral op producties in Zeeland, maar de stichting heeft ook een vestiging in Amsterdam.

,,Naast filmproductie ga ik me nu ook bezig houden met het organiseren en uitvoeren van masterclasses in film. Die zijn gericht op acteren, produceren, opnameleiding en planning, editing, geluid en camerawerk, decoupage en mise en scène. De eerste masterclass vindt plaats op 11 en 12 maart in Middelburg. Die heet ‘Masterclass Camera Acteren’ en die ga ik zelf geven’’, vertelt De Bruyn.

Hij is overigens ook nog steeds actief als filmmaker. ,,Zo schrijf ik momenteel aan een speelfilmscript ‘Lenka’s Return’ en voltooide ik onlangs voor de NTR aflevering vijf voor de geschiedenisserie Het Rampjaar 1672. Maar daarnaast wil ik met Upsteam Film & TV een aanvullende bijdrage leveren aan de filmcultuur in Zeeland.’’

De Bruyn benadrukt in dit verband zijn samenwerking met de provinciale koepelorganisatie Cinezee en met Filmhub Zuid, de organisatie die zich richt op filmeducatie in Brabant, Limburg en Zeeland. Filmhub adviseert, inspireert en ondersteunt scholen, filmtheaters, filmmakers, filmdocenten en cultuurbemiddelaars.

 ,,Omdat Cinezee zich richt op jonge mensen die voor de eerste of tweede keer een film maken, leek het me zinvol dat er ook een organisatie zou zijn die zich meer focust op de groep filmmakers en acteurs in Zeeland die al wat verder geprofessionaliseerd zijn. Hiertoe heb ik de stichting Upstream Film & TV opgericht. Wellicht kunnen we in de toekomst ook fungeren als service company voor buitenlandse producties die in Zeeland willen draaien.’’

Die eerste masterclass op zaterdag 11 en zondag 12 maart in Middelburg (in een gebouw aan de Gerrit van Veenstraat 1a) zal gericht zijn op acteren voor de camera. ,,We gaan dan in op de vraag: ‘hoe bereik je authenticiteit voor de filmlens en hoe houd je die constant?’ Zowel theorie van diverse acteeropvattingen als de praktijk van scènes spelen komen aan de orde’’, laat De Bruyn weten.

Hij zal dieper ingaan op de psychologische gelaagdheid van personages aan de hand van specifieke scènes en hij zal de deelnemers uitdagen zichzelf grondig te onderzoeken: Hoe ga je om met impulsen of zelfoordelen tijdens je spel? Hoe luister je als acteur echt in een scène? En hoe gericht kun jij je gedachten sturen en beïnvloeden? Volgens hem is het voor de geloofwaardigheid van je spel belangrijk te weten wat je zelf meeneemt, je oordelen los te laten en dat je je kwetsbaar en open durft op te stellen.  

,,De masterclass duurt twee dagen van 10 tot circa 18 uur. De groepen zijn klein, maximaal tien personen, die we opdelen in vijf koppels om scènes te spelen. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht. Ik raad de deelnemers aan makkelijk zittende kleding te dragen en materiaal voor aantekeningen mee te nemen’’, aldus De Bruyn. Hij put uit eigen werk voor het maken van de spelscènes, maar biedt ook ruimte voor een specifieke spelscène die een deelnemer graag wil uitproberen.

Deelname aan deze eerste masterclass van Upstream Film & TV  in Zeeland bedraagt € 275,–  inclusief koffie, thee en lunch. Aanmelden kan via een mail naar: info@upstreamfilmtv.nl met vermelding van naam, telefoonnummer en mailadres. De deelnemers krijgen de scènes in januari toegestuurd.

Foto-onderschrift: Filmmaker Erik de Bruyn (foto: Nadine Maas)

Plaats een reactie