Er mag gelachen worden bij ‘Gouwe Handjes’

Gezien:  Vrijdag 3 februari 2023, Heer Hendrikshuis; ‘Gouwe Handjes’ door Toneelvereniging Heer Hendrik; tekst: Haye van der Heijden; regie: Eddie de Dreu; Spel: Daniël Obbink, Yvonne van de Velde, Rieke Goedegebuur, Ingrid de Wit, Addie van de Walle, Angelique Boonman.

Laat het vooral direct duidelijk zijn: Er mag gelachen worden bij de voorstelling van ‘Gouwe Handjes’. Ook al wordt het publiek wat dat betreft aanvankelijk even op het verkeerde been gezet, want het stuk begint met een sterfscène: Emma gaat dood en laat haar man Louis verdrietig achter. Als snel blijkt dat zij hem vanuit het Hiernamaals blijft bestoken met goede raad. Zij wil niet dat hij al te lang om haar blijft treuren, dat hij blijft zitten klagen dat zijn leven nu ook helemaal geen zin meer heeft. Zij gunt hem zelfs een nieuwe liefde, want hij is toch nog een actieve, aantrekkelijke man met….veel geld want alles wat hij in zijn leven heeft aangeraakt veranderde – zakelijk gezien – in goud.

Dat weten ook zijn dochter Alice, die gretig uitkijkt naar haar kindsdeel later en ook zijn schoonzus Charlotta, die Louis een ‘mooie combinatie’ voorstelt. Zelfs de werkster Suze ruikt mogelijkheden om via Louis een hogere status te bereiken. Dat levert allemaal humoristische situaties op, doorspekt met lekker bekkende dialogen, want daar weet toneelschrijver Haye van der Heijden wel raad mee. Zijn komische teksten wekken spontaan een lach op, vooral doordat de spelers van Heer Hendrik ze ook overwegend met perfecte timing weten te plaatsen.

Blijkbaar voelt Haye van der Heijden echter ook de noodzaak af en toe wat echte tragiek door zijn teksten te weven. De manier waarop hij dat doet zou wat vaardiger kunnen. Wat minder met de haren erbij gesleept, maar dat valt spelers en regie niet aan te rekenen.  Heer Hendrik heeft duidelijk de juiste keus gemaakt door de nadruk te leggen op de humor en op het vaak absurde gedrag van mensen. Bezoekers behoeven dus geen moment te twijfelen of er nou wel of niet gelachen mag worden bij ‘Gouden Handjes’.

Heer Hendrik biedt als vanouds weer eens een fijne toneelvoorstelling die met veel inzet en toewijding is gemaakt en die spettert van het spelplezier. En waarbij de strijd met de beperkingen van een multifunctioneel dorpshuis door de technische club dapper is aangegaan.

‘Gouwe Handjes’ is nog te zien vanavond (zaterdag 4 feb.), vrijdag 10 en zaterdag 11 februari, aanvang 20.00 uur. Info:www.heerhendrik. nl of telnr.  06-25178343.

Plaats een reactie