Geen rode draad, wel spetterend spelplezier

Gezien: Zondag 5 februari 2023 in Minitheater, Middelburg: ‘Potpourri’, montagevoorstelling van Toneelvereniging Pauze; teksten: diverse auteurs; regie: Dominique Duijndam; Spel: Matthieu Arendse, Ravi de Reu, Finie Groenewoud, Michel Hoogerland, Margret Schweiker, Johanna Smit, Desiree van der Werf, Inez van Schie.

Nee, er zit geen rode draad in de voorstelling ‘Potpourri’, vandaar ook die naam natuurlijk. Het gaat niet alle, maar wel veel kanten op. Terugkerend thema is de manier waarop mensen met elkaar omgaan, of…juist niet met elkaar omgaan. En over het streven om duidelijk te zijn naar elkaar toe en dat dan juist weer niet zijn. Dus over elkaar proberen te begrijpen en daardoor niks van elkaar snappen. Als publiek kun je er wellicht het beste gewoon kijken en luisteren naar al dat menselijk geworstel, dus:  het aanzien, er iets van vinden en vaak vooral voelen hoe je een spiegel krijgt voorgehouden. En natuurlijk ook af en toe eens glimlachen of compassie krijgen met al die goedbedoelende mensen met hun dappere pogingen dichter bij  elkaar te komen, maar elkaar meestal niet kunnen bereiken.

De regisseur heeft een bonte selectie gemaakt uit teksten van bekende en wat minder bekende auteurs. De ene scène werkt wat sterker dan de andere, sommige fragmenten zullen niet beklijven, op diverse andere stukjes kun je als toeschouwer nog lekker even wat nakauwen.

De kracht van ‘Potpourri’ zit vooral in het spelplezier dat van de voorstelling af spettert.  De acht spelers van TV Pauze hebben zich duidelijk in de voorstelling vastgebeten en staan met volle overtuiging op de speelvloer. Onder het motto: ‘Ik hier ben ik! Ik speel mijn spel! Kijk naar me! Luister naar me! Vreet me maar op!’ Zo’n intentie van de cast is lekker om naar te kijken. Het tempo en de vlotte changementen, ook al zitten daar wel wat veel herhalingen in, maken het geheel tot een snel schakelende voorstelling. Wellicht had iets meer gebruik van muziekfragmenten de sfeer nog wel wat kunnen verhogen.

‘Potpourri’ is in elk geval een leuke voorstelling die prima past bij een enthousiaste spelersgroep met een mix van enkele ervaren spelers en nog groeiend talent. De scène over de bouw van een ‘nieuwe, veel hogere Lange Jan’ dient even apart te worden genoemd. Dat fragment smaakt naar meer en verdient echt verder te worden uitgebouwd. Hier ligt beslist nog een uitdaging voor Toneelvereniging Pauze. (foto’s: Marja van Noort)

Plaats een reactie