Vele hobbels voor ‘De Vader’

Hobbels zijn er om te overwinnen. Het Middelburgs Theater is die uitdaging aangegaan met de toneelproductie ‘De Vader’ die nu – eindelijk – zaterdag 30 september in première zal gaan in het Minitheater aan de Verwerijstraat in Middelburg.  Eindelijk, want veel eerder al op zaterdag 14 maart 2020 stond die première gepland. Maar op donderdag 12 maart 2020 werd de eerste lockdown vanwege corona afgekondigd. Het leven ging op slot.

Dus ook het Middelburgs Minitheater ging dicht en ‘De Vader’ werd op de plank gelegd in afwachting van betere tijden. Die lieten lang op zich wachten doordat corona veel langer aanhield dan gehoopt en door diverse andere omstandigheden. Maar het verlangen om ‘De Vader’ ooit nog eens op te voeren bleef. En onder het motto ‘waar wil is, is een weg’ gaat dat nu dus alsnog gebeuren. Met een vrijwel geheel vernieuwde cast en met een nieuwe regisseur. Alleen de titelrol van de vader wordt nog steeds vertolkt door Kees Baijens. De regie is nu in handen van Derek Meijer, die voorheen deel uitmaakte van de cast.

Ondanks alle hobbels waar het Middelburgs Theater mee werd geconfronteerd bij deze productie, mag ook verwacht  worden dat de tijd ‘De Vader’ geen kwaad heeft gedaan. Dit stuk van auteur Florian Zeller is immers extra in de belangstelling komen te staan door de succesvolle verfilming met in de hoofdrollen: Anthony Hopkins en Olivia Colman.

Het stuk vertelt het verhaal van vader André, een man van 80 jaar die zijn geheugen verliest en daardoor de grip op het leven kwijtraakt. Hij woont in bij zijn dochter, die hem verzorgt. Zij heeft de haast onmogelijke taak hem te helpen. Regisseur Derek Meijer zegt over dit stuk: ,,Wat mij zo aanspreekt in deze voorstelling is dat de schrijver een truc heeft bedacht, waarvan ik denk: ‘had ik dat maar bedacht’. Dat je als toeschouwer in dezelfde verwarring komt als het hoofdpersonage. Je komt als publiek als het ware in het hoofd te zitten van die man. Scènes worden dubbel gespeeld, maar dan door andere mensen om te laten zien hoe de gezichten van mensen over elkaar heen schuiven.’’

Verder benadrukt de regisseur dat er bij iedere voorstelling twee vrijwilligers van Alzheimer Zeeland aanwezig zullen zijn om desgewenst met bezoekers in gesprek te gaan over de voorstelling of meer informatie te geven over dementie.

De cast wordt gevormd door: Kees Baijens, Astrid de Buck, René de Jonge, Ploneke Scholtsz, Arend van de Fliert en Nanou Warman.

De voorstellingsreeks loopt van 30 september t/m 29 oktober. Voor nadere info en kaartverkoop: www.middelburgsminitheater.nl

Op de foto: Astrid de Buck, Kees Baijens en René de Jonge.

Plaats een reactie