Hecht collectief brengt fijne voorstelling Feiffer

GEZIEN: ‘Hou me vast’ van Jules Feiffer door Theatergroep Zierik;  16-3-2024; Theater De Verdieping Zierikzee; regie: Liesbeth Verzijden; cast: Wilco de Valk, Hildegard van Popering, Ilonka Friesema, Rianne Bakker. (fotografie: Peter Kouijzer)

Een beetje taalgevoeligheid, open staan voor satire en een zekere dosis toneelkijkervaring zijn mooi meegenomen als toeschouwer bij de voorstelling ‘Hou me vast’ van Jules Feiffer. Wie een hapklare brok of een stuk met een kop en een staart wil, komt niet aan zijn trekken bij de huidige productie van Theater Zierik, alle andere toneelliefhebbers wel.  Regisseur Liesbeth Verzijden omschrijft dit toneelstuk van Jules Feiffer, een Amerikaanse cartoonist, satiricus en schrijver, treffend als een satirisch beeldverhaal. In circa zestig korte scènes krijgt het publiek een caleidoscoop voorgeschoteld waarin mensen worstelen met angsten, verlangens, ambities, verwachtingen, goede en minder goede bedoelingen. Herkenbaar? Zeer! Tenminste als je bereid bent het satirisch omhulsel waarin ze verpakt zitten, af te pellen en naar jezelf te vertalen. En voor wie dat niet wil, blijft het leuk om gewoon te kijken en de te luisteren hoe anderen worstelen met de grilligheden van het leven  en net te doen of het niet ook over jou gaat.

‘Hou me vast’ beoogt met de vele, vaak korte scènes niet de uitbundige lach, maar veel meer een snelle sfeertekening die een glimlach, een grijns  of een zweem van herkenning of compassie opwekt. De kracht van deze voorstelling van Theatergroep Zierik zit in de eerste plaats in de hechtheid van het collectief van de vier spelers. Zij vertellen gezamenlijk en prettig compact het verhaal over ‘de mens’ die op verschillende manieren zijn/haar weg zoekt door het grillige leven. Dankzij de regie weet dit viertal hiermee een logische verbinding te leggen tussen de vele losse, korte scènes. Mooie verbindende rol hierin speelt vooral Ilonka Friesema als ‘de danseres’ die op subtiele, luchtige en soms ook op ontroerende wijze de emoties weet te duiden. Hildegard van Popering weet volledig te overtuigen als de overwegend nuchtere, hardere vrouw die de dingen bij hun naam durft te noemen. Met als pareltje haar fraaie uitvoering van een gebed. Rianne Bakker biedt als romantische, aarzelende, afwachtende, nog wat prillere vrouw aangenaam tegenwicht. Wilco de Valk speelt alle mannenrollen. Hij doet dat met veel overtuiging, goede dictie,  verrassend fysiek en duidelijk besef welk personage hij steeds snel wisselend moet neerzetten. Vooral dat laatste is een ferme taak, die hij prima weet uit te voeren. En toch – ondanks het fijne spel van Wilco – zou het evenwicht in ‘Hou me Vast’ gebaat zijn met twee mannenrollen. Waar de drie vrouwen ieder een personage met duidelijk eigen contouren kunnen neerzetten, moet de man steeds switchen tussen de harde, ambitieuze en de bescheiden, zachtere versie van zichzelf. Met twee mannenrollen zou dat contrast – specifiek voor het publiek – scherper geschetst kunnen worden.  Maar ja….dan moet je wel twee mannelijke spelers tot je beschikking hebben. Dat was hier niet het geval. Dus hulde voor regie en speler voor de keuzes die als alternatief zijn gemaakt.

‘Hou me Vast’, een voorstelling voor iedereen die van taal, satire en toneel houdt, is nog te zien: vanmiddag (17 maart), vr 22, za 23 en zo 24 maart in Theater De Verdieping in Cultuurhuis ZierikC in Zierikzee. Kaartverkoop: www.theatergroepzierik.nl

Plaats een reactie