Heksenverbranding in Nieuwe Kerk Middelburg

De Nieuwe Kerk in Middelburg vormt komend weekend het decor voor een bedompte kerk 552 jaar geleden. In 1472 werd op het kerkplein in Almen de eerste Nederlandse vrouw als ‘heks’ verbrand. Theatermakers Achterhoek maakte onder de titel ‘De heks van Almen’ een theaterstuk over deze onvoorstelbare gebeurtenis. De voorstelling is vrijdagavond 19, zaterdagavond 20 en zondagmiddag 21 april te zien in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

Als Aleyda in haar eigen huis wordt opgepakt en meegesleurd naar die kerker heeft zij geen idee wat de reden van haar aanhouding is. Pas wanneer haar dochter Greetje haar komt opzoeken wordt het duidelijk: Aleyda, de eigenzinnige vrouw die haar krachten en kennis van geneeskrachtige kruiden gebruikt bij haar werk als vroedvrouw, wordt verdacht van hekserij. ,,De heksenverbrandingen hebben grote invloed gehad op de ontwikkeling van onze maatschappij en de positie van vrouwen daarin’’, zegt  Heleen Verburg, dramaturge en regisseur van ‘De heks van Almen’. Verburg is in Zeeland onder meer bekend door de stukken ‘Coupure’ en ‘Een nieuwe God’, die zij schreef voor Theater Zeelandia.

Theatermakers Achterhoek maakte dit stuk aanvankelijk als locatievoorstelling tijdens de coronaperiode op het kerkplein in Almen zelf. De toeschouwers zaten daarbij op gepaste afstand van elkaar. Daarna maakte deze productie een tournee langs meerdere buitenlocaties in het land. Inmiddels is er een hernieuwde versie in een kleinschaliger opzet gemaakt, die nu dus in Middelburg te zien is. Niet alleen het gruwelijke historische verhaal wordt hierin verteld, maar het verleden en het heden worden met elkaar vermengd.

De twee actrices Manja Bedner en Julia Bedner spelen de rollen van moeder moeder en dochter. Ze zijn dat ook in het echt. Manja schreef de tekst van het stuk.  De twee speelsters  stappen diverse keren uit het historische verhaal en belichten dan hun eigen gevoelens in het licht van hedendaagse onderwerpen. Daarmee vergelijken zij ook oudere en jongere generatie vrouwen. ,,Die heksenverbranding heeft destijds een enorm gat geslagen in de vrouwenkracht. Dat had grote impact op de maatschappij’’, zegt Verburg. Voor haar benadrukt dat de reden hierover in het heden ook het gesprek aan te gaan.

Link voor tickets in de Nieuwe Kerk: https://www.theatermakersachterhoek.nl/middelburg

Plaats een reactie